ALTER

MEDIATION | TEAMONTWIKKELING | COACHING       T (050) 360 36 75

Echtscheiding

 

Uit elkaar gaan

Scheiden van je partner is een emotioneel en gecompliceerd proces, zeker als er ook kinderen uit de relatie zijn voortgekomen.

 

Het besluit nemen om je relatie te verbreken is zelden een besluit dat je samen neemt. Degene die uiteindelijk de knoop doorhakt, heeft al een heel intern proces doorgemaakt; wegen de positieve dingen en de positieve emoties nog op tegen de negatieve dingen en als dat niet zo is, hoe communiceer ik de pijnlijke boodschap aan mijn partner. De impact van de beslissing om te scheiden is groot, voor degene die dat besluit neemt, voor de andere partner en zeker ook voor de kinderen.

 

Zakelijk en emotioneel

Als het besluit eenmaal is genomen, ontstaat er een ingewikkelde periode waarin zakelijke besluiten moeten worden genomen in een emotioneel beladen sfeer. Zaken als huisvesting, financiƫn, omgangsregeling zijn moeilijk te bespreken in een sfeer waarin emoties als boosheid, verbittering, teleurstelling, rouw, afwijzing, verwijt etc. de boventoon voeren.

 

Onze begeleiding

Mensen hebben vaak hulp nodig om het goede gesprek te voeren in deze moeilijke periode. Steeds vaker kiezen mensen ervoor een mediator te vragen om hen te begeleiden in dit proces in plaats van ieder een advocaat in te huren om de eigen belangen zeker te stellen. Ook al kies je voor mediation, dan nog is de ene mediator de andere niet. De meeste mediators focussen op het uitonderhandelen van de zakelijke issues: alimentatie, vermogensverdeling, omgangsregeling, huisvesting, etc. Geen onbelangrijke dingen, maar als de emotionele impact van het uit elkaar gaan geen plek heeft gekregen en het goede gesprek niet mogelijk is, zijn de zakelijke afspraken van nu een tijdbom onder de verstandhouding in de toekomst. Wij leggen ons als mediators toe op het goede gesprek, het (leren) afsluiten van een belangrijke periode van je leven en op het herstellen van de relatie als ouders (inclusief het opstellen van een ouderschapsplan dat een fundament onder het ouderschap legt). Wat de zakelijke kant betreft, kunnen wij gebruikmaken van deskundigheid uit ons professionele netwerk. De financieel expert legt je afhankelijk van je wensen een aantal scenario's voor, waarbinnen jij en je (ex-)partner keuzes kunnen maken.